Dynie do przetwórstwa
Early Butternut F1 (Cucurbita moschata)
Dynia piżmowa w kształcie dzwonu. Okres wzrostu ok. 100 dni. Owoce 1-2 kg . Skórka koloru blado-żółtego. Miąższ bardzo słodki, koloru pomarańczowego o posmaku orzechowym.
Hild Samen, Niemcy
Gele Reuzen (Cucurbita maxima Duchesne)
Duża, żółta, nakrapiana dynia z długimi wąsami czepnymi. Odmiana konsumpcyjna, bardzo smaczna. Wielkość owoców 30 - 50 kg. Wegetacja około 125 dni.
Hild Samen, Niemcy
Musquee de Provence (Cucurbita moschata)
Średniej wielkości, okrągła, spłaszczona z wyraźnym karbowaniem. Miąższ o intensywnie pomarańczowo-czerwonym kolorze. Wybarwienie skórki od koloru zielonego do pomarańczowo-szarego. Odmiana pnąca, bardzo plenna. Waga owoców od 3 do 8 kg.
Nasiona tej odmiany dostępne również z certyfikatem do produkcji ekologicznej.
Hild Samen, Niemcy
Uchiki Kuri (Cucurbita maxima Duchesne)
Dynia typu Hokkaido. Najbardziej popularny typ dyni jadalnej. Jest smaczna, nadaje się do konsumpcji wraz ze skórką. Miąższ koloru ciemno żółtego, a kolor skórki pomarańczowo-czerwony. Owoce kuliste, kształtem zbliżone do cebuli, o wadze ok. 1,5 kg.
Nasiona tej odmiany dostępne również z certyfikatem do produkcji ekologicznej.
Hild Samen, Niemcy
Sultana
Nowa amerykańska odmiana dyni piżmowej przeznaczona do uprawy wielkotowarowej dla przemysłu przetwórczego.
Posiada bardzo dobre parametry technologiczne wymagane przez przemysł.
Rośliny o dużym wigorze i tolerancji na mączniaka rzekomego. Względny okres wegetacji powyżej 120 dni.
Owoce o wadze do 20 kg o pokroju kulistym, wydłużonym, o malej komorze nasiennej, wybarwione w fazie dojrzałej na kolor kremowo - słomkowy. Atrakcyjny twardy, chrupiący miąższ intensywnie i jednolicie wybarwiony na kolor łososiowy.
Producent Hortag Seed Company, USA"